Saturday, October 16, 2010

Ayam Masak Lemak Padang

Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • 1 ekor ayam-dipotong ikut suka
  • 5 biji cili merah*
  • 5-6 biji cili padi*
  • 6 ulas bwg merah*
  • 1 sudu mkn ketumbar-disangar*
  • 1 sudu mkn belacan-dibakar*
  • 2 ulas bwg putih*
  • 200 ml santan kotak
  • 1 btg serai-diketuk
  • 1 cm halia*
  • sehelai daun kunyit
  • minyak utk menumis
  • 1 mangkuk kecil air asam
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 1/2 inci lengkuas*

Cara-cara

  1. Kisar smua bhn2 bertanda*,panaskan minyak dlm kuali/periuk dan tumiskan bhn2 kisar,serai dan daun kunyit hingga wangi.
  2. Masukkan ayam dan gaul rata,bila ayam hampir msk,masukkan air asam dan santan,msk hingga mendidih dan ayam masak,lalu tambah garam dan gula secukup rasa.

No comments:

Post a Comment